fbpx

Varulife – Healthy Living

Šta kažu stručnjaci o Gorkoj Dinji?

Kratko o Prof. Dr. Michael Krawinkel

Michael Krawinkel je završio dodiplomsku obuku iz medicine i postdiplomsku obuku iz pedijatrije. Od 1999. do 2016. bio je redovni profesor ljudske međunarodne ishrane i pedijatrije na Univerzitetu Justus-Liebig, Giessen, Njemačka, i nastavlja da radi sa Međunarodnom radnom grupom za ishranu Instituta za nutricionističke nauke Univerziteta. u Giesenu, Njemačka.

Profesore Michael, šta je to Gorka Dinja i kakvu ona ima ulogu za dijabetičare ?

Dijabetis je rastuči zdravstveni problem koji je sve zastupljeni u svijetu, a kao protivnika tome imamo Gorku Dinju. Ona je tradicionalni plod poznat po mnogim svojim zdravstvenim benificijama, ali je svugdje u svijetu najpoznatija zbog svog nevjerovatnog učinka za smanjenje dijabetesa. A što se balkana tiče, nažalost nismo toliko upoznati sa Gorkom Dinjom ali mislim da je vrijeme da se moje studije pročuju i da se napokon balkanski narod upozna sa najboljim prirodnim lijekom za dijabetes.

Profesore Michael, koja su to svojstva Gorke Dinje koja pomažu kod dijabetisa ?

Gorka Dinja je oboačena nutritivnim vrijednostima i bioaktivnim jedninama koje su anti-dijabetske. Nekoliko studija Gorke Dinje izoliralo je substance i testriale su njihovo anti-dijabetičko djelovanje. Gorka Dinja je poznata po inzulinu koji je sličan proteinu ima više naziva a jedan od njih je “p-insulin” . Ovaj protein je izolovan i davan redovno, što je rezultiralo smanjenjem nivoa šećera u krvi  kod tipa 1 dijabetesa  i pacijentima sa dijabetesom tipa 2. Protein ima slične efekte, postupak ekstrakcije i proces kristalizacije poput goveđeg inzulina, ali je neznatan različit u sastavu aminokiselina jer ima jedan dodatan metionin što ga čini znatno boljim.

Recite nam nešto više o Gorkoj Dinji Profesore Michael.

Gorka Dinja je poznati plod iz Azijskih država, pored toga u tradicionalnoj medicini poznata je kao lijek za mnoge stvari. Pored toga što Gorka Dinja pomaže u smanjenju šećera u krvi, ona ima i dosta drugih koristi. Prvo veoma je dobra za visok nivo holesterola, te će svojim koponentama Gorka Dinja očistiti arterije. Drugo Gorka Dinja sadrži svojstva koja su anti-kancerogene, o tome čemo govoriti kasnije. Treće Gorka Dinja pomaže kod stomačnih tegoba i problemima sa probavom, a u modernoj industriji može se i koristiti kao pomagalo za brže mršanje jer je prepuna vlakna koji daju osjećaj zasićenosti.

Prije par minuta ste spomenuli antikancerogena djelovanja Gorke Dinje. Jel nam možete reči nešto više o tome?

Istraživanja su pokazala da Gorka Dinja ubija stanice raka gušterače. Aktivni sastojci Gorke Dinje ometaju metabolizam glukoze u stanicama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer. Nova istraživanja sugeriraju da ekstrakt Gorke Dinje može pomoći u borbi protiv raka. Nedavno su profesorica Ratna Ray sa Univerziteta Saint Louis u Missouriju i njene kolege otkrile da je ekstrakt gorke dinje efikasan u sprječavanju rasta i širenja tumora raka. Laboratorijski testovi pokazali su da je ekstrakt zaustavio te stanice da se razmnožavaju, sugerirajući da bi mogao biti efikasan u sprječavanju širenja karcinoma. U daljnjim eksperimentima, istraživači su otkrili da je biljni ekstrakt u stanju smanjiti pojavu raka.

SATA
MINUTA
SEKUNDE

Želimo da Vam se zahvalimo na saradnji i odvojenom vremenu za ovaj interview. Hvala Vam Profesore Michael.

Hvala Vam, do sljedećeg puta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *